Vildsvinsattack

Risken för skador av varg och vildsvin varierar i landet

På Agrias webbplats finns sedan ett antal år tillbaka olycksfallsstatistik för hund. Den enskilt största olycksfallsorsaken är trafiken. Ett annat område där  statistik ofta efterfrågas är hur många hundar som skadas eller dödas av vilt – och framför allt av varg.

Flera intressenter har hört av sig och efterfrågat  uppgifter om hur många skadeärenden som  har handlagt som beror på vargmöten. Varg finns inte i hela Sverige och vi har fått förfrågningar om länsindelad statistik. Långt fler hundar skadas av vildsvin och mörkertalet är stort.

mån om att debatten förs med hjälp av fakta och har ingen avsikt att på något sätt ta ställning för eller emot i debatten om vargpopulation, skyddsjakt av varg eller löshundsjakt. Agria är ett djurförsäkringsbolag och det är inte vår sak att ta ställning i rovdjurspolitiken.

Risktänkandet är däremot centralt inom ett försäkringsbolag och därför har vi valt att presentera ytterligare statistik med utgångspunkt i detta. Antalet skadade/dödade hundar finns sedan tidigare presenterad på  webbplats, Statistik om skador vid jakt men det kan vara intressant att se om riskerna för olika typer av olycksfall varierar i olika delar av Sverige.

Det visar sig – av naturliga skäl – att risken för att en hund skadas av vilda djur följer med förekomsten i länet av just det djuret. Varg finns framför allt i Dalarna, Gävleborg och Värmland. Vildsvin finns framför allt i södra och mellersta Sverige, men breder sakta ut sig norrut.

Tabellen nedan visar graden av risk för olika olycksfall, inklusive vargmöte. Gävleborg-Dalarna-Värmland är de län som har störst vargpopulation och får därför stå som jämförelse med övriga landet. Observera att risktalet inte innebär att hunden har dött utan den har skadats eller dött.

Jämförelse Värmland-Dalarna-Gävleborg med övriga län i Sverige:

Kommentar till tabellen ovan:
Av Agrias försäkrade hundar är det 3,4 hundar av 10 000 hundar som skadas av varg i länen Värmland-Dalarna-Gävleborg, jämfört med 0,3 hundar i övriga landet. Risken är alltså relativt högre i Värmland-Dalarna-Gävleborg.
Av försäkrade hundar är det 0,9 hundar av 10 000 hundar som råkar ut för en skottskada i länen Värmland-Dalarna-Gävleborg, jämfört med 0,3 hundar i övriga Sverige. Risken att en hund skadas/dödas i trafiken eller drunknar är i princip likadan i hela landet.

Vildsvinspopulationen breder ut sig i Sverige och fler och fler hundar skadas av vildsvin. Det finns ett stort mörkertal då hunden kan få veterinärvård för olika sårskador och frakturer utan att det rapporteras att det skett på grund av möte med vildsvin. I tabellen nedan jämförs två av de län som har en stor population av vildsvin med övriga Sverige:

Jämförelse Skåne-Södermanland med övriga län i Sverige:

Kommentar till tabellen ovan:
På 10 000 hundar är det 3,7 som riskerar att skadas av vildsvin i Skåne-Södermanland jämfört med 1,7 hundar av 10 000 i övriga landet. Men mörkertalet bedöms vara stort.

5 reaktion på “Vildsvinsattack

  1. When you initially get yourself a twosome, wow gold have a very good really nice cardiovascular, nonetheless after a while wow gold would mould for your feet contour to ensure you have wonderful program and perfect suit to suit your needs.

  2. This will help you decide which direction you want your story to go.
    The bottom line is you need to make your blog stand out and create something that will bring readers back time and time
    again.

  3. Once you are proud of your blog, you can encourage others to link to it. These sites can help stats, but are very picky about the submissions they accept.

  4. I simply want to say I am just new to weblog and actually savored you’re page. Very likely I’m going to bookmark your website . You actually have exceptional articles and reviews. Thanks a lot for sharing your blog site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>